Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Η Covid και η «παραλλαγή» Omicron είναι διαφορετικές ασθένειες

 

Covid και η «παραλλαγή» Omicron είναι διαφορετικές ασθένειες, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

H παραλλαγή ανησυχίας Omicron είναι μια τελείως διαφορετική ασθένεια σε σχέση με ό,τι αντιμετωπίζαμε έως τώρα και συγκριτικά με ό,τι είχαμε δει στην αρχή της πανδημικής κρίσης, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ιατρός ερευνητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις αναφορές για την ηπιότερη φύση του νέου στελέχους.

Η Omicron που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στα τέλη Νοεμβρίου του φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρή ενώ ακόμη και οι ασθενείς που καταλήγουν στο νοσοκομείο περνούν λιγότερο χρόνο εκεί, δήλωσε ο John Bell, καθηγητής ιατρικής στην Οξφόρδη.

«Οι φρικτές σκηνές που αντικρίσαμε πριν από έναν χρόνο -οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι γεμάτες, πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα- είναι πλέον ιστορία» είπε ο Bell.
Τα σχόλια του Bell ακολούθησαν τις ανακοινώσεις της κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, που διαβεβαίωσε ότι δεν θα εισαγάγει αυστηρότερους περιορισμούς για την Covid-19 στην Αγγλία πριν από το τέλος του έτους.


 

Αισιόδοξα νέα από τη Ν. Αφρική: Η Omicron μπορεί να εκτοπίσει τη Delta

Στο συμπέρασμα ότι η παράλλαξη Omicron θα μπορούσε να εκτοπίσει τη Delta μια και η μόλυνση με το νέο στέλεχος («Ο») αυξάνει την ανοσία έναντι της προηγούμενης μετάλλαξης («Δ») καταλήγει έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Νότια Αφρική.

Η έρευνα, αν και μελέτησε μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων και τα συμπεράσματα της δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί από την επιστημονική κοινότητα, υποστηρίζει ότι τα άτομα που νόσησαν με την Omicron, και ιδιαίτερα εκείνοι που ήταν εμβολιασμένοι, ανέπτυξαν ενισχυμένη ανοσία έναντι της Delta.

Στην μελέτη εξετάστηκαν 33 εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι άνθρωποι που μολύνθηκαν με την Omicron στη Νότια Αφρική.
«Η αύξηση της εξουδετέρωσης της Delta σε άτομα που έχουν μολυνθεί με την Omicron, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ικανότητα της Delta να επαναμολύνει αυτά τα άτομα» αναφέρει η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας συμπίπτουν με άλλα ευρήματα, βάσει των οποίων πράγματι η Omicron φαίνεται ικανή να εκτοπίζει τη Delta.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εύρημα αυτό θα έχει τεράστια σημασία εάν όντως αποδειχθεί ότι η Omicron είναι λιγότερο παθογόνος σε σχέση με τη Delta.
«Εφόσον αποδειχθεί κάτι τέτοιο, τότε η συχνότητα των σοβαρών νοσήσεων θα μειωθεί και η μόλυνση με covid μπορεί να καταστεί λιγότερο ενοχλητική για τους πολίτες και την κοινωνία» επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Σε ανάρτηση του στο twitter ο Alex Sigal, καθηγητής στο Africa Health Research Institute της Νότιας Αφρικής, υποστηρίζει ότι εάν η Omicron είναι λιγότερο παθογόνος, όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη Νότια Αφρική, τότε αυτό θα συνέδραμε στο να «εκτοπίσει τη Delta».

Μελέτες από τη Νότια Αφρική αναφέρουν πως υπάρχει μειωμένος κίνδυνος για νοσηλεία και σοβαρή νόσηση εφόσον μολυνθεί κανείς από Omicron, αν και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτό μπορεί να οφείλεται και στην υψηλή ανοσία του πληθυσμού.

www.bankingnews.gr

«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου