Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Πύρινος Λόγιος: Έγινε ρεζίλι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας με την υπόθεση Djokovic – αποκλειστικό ρεπορτάζ

 
φωτό: ο Djokovic αποκρούει τον Ομοσπονδιακό Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Scott Morrison σπάζοντας τη φούσκα που τον περιβάλλει.   
 
Σύνθεση: kanenazori.com

Ρεπορτάζ: Πύρινος Λόγιος

Σύνταξη – σχόλια – πρόσθετο ρεπορτάζ: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)


Σε ψυχολογικό πόλεμο κατά του Novak Djokovic έχει επιδοθεί η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας, με πρωταγωνιστές τον Ομοσπονδιακό Πρωθυπουργό Scott Morrison και τον Υπουργό Μετανάστευσης Alex Hawke να προβαίνουν σε ένα κρεσέντο παράνοιας και παραλογισμού, ο οποίος εκ πρώτης όψεως δείχνει να έχει να κάνει με την υπόθεση «εμβόλια».

Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχει πολύ βάθος πίσω από αυτήν την ενέργεια της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Αυστραλίας, η οποία ξεκινάει λίγους μήνες πριν, από τη Σερβία. Ηταν η εποχή που ξεσηκώθηκε θύελλα διαμαρτυριών στην Πατρίδα του Nole όταν η σερβική κυβέρνηση είχε συνάψει συμφωνία με την Rio Tinto για εξόρυξη λιθίου. Τότε ο Djokovic είχε σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών, δημοσιεύοντας ιστορία (story) στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook μία φωτογραφία των διαδηλώσεων σχολιάζοντας:

«ο καθαρός αέρας, το νερό και το φαγητό είναι κλειδιά για την υγεία. Χωρίς αυτό, κάθε λέξη για «υγεία» είναι ξεπερασμένη»

Η Rio Tinto ωστόσο, είναι αγγλο-αυστραλιανών συμφερόντων, γεγονός που καθιστά τη στάση της Αυστραλιανής Κυβέρνησης ακόμα πιο ύποπτη.

Φαίνεται λοιπόν ότι η διαδικασία ελέγχου πιστοποιητικού νόσησης, ήταν απλώς μία εκδικητική πρόφαση από πλευράς Αυστραλίας, σε μία προσπάθεια να εκδικηθεί τον Djokovic για την αποτυχία της Rio Tinto στη Σερβία. Οι δε δικηγόροι της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, λειτουργώντας με υπερβολική σιγουριά, διαβεβαίωναν τόσο τον Alex Hawke όσο και το Scott Morrison ότι η υπόθεση στο δικαστήριο ήταν… παιχνιδάκι! Piece of cake!

Ο Ομοσπονδιακός Δικαστής, Anthony Kelly, δέχτηκε ισχυρές πιέσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η καταδίκη του αγαπημένου Σέρβου τενίστα. Στις πιέσεις αυτές απάντησε ότι:

«Εδώ παίζεται η δική μου καριέρα κι όχι του υπουργού!»

Με αυτόν τον τρόπο έκανε ξεκάθαρο ότι η απόφαση που θα έβγαζε θα ήταν απολύτως δίκαιη και μετά από μελέτη των στοιχείων. Αυτή η δήλωση όμως, δε φαίνεται να πτόησε τους δικηγόρους της κυβέρνησης οι οποίοι συνέχισαν να επιμένουν ότι είχαν την υπόθεση στο… τσεπάκι τους, σε τέτοιο σημείο που ένας εξ αυτών μιλώντας σε εθνικό δίκτυο δήλωσε:

«Η δικαιοσύνη θα πράξει το σωστό και ο κύριος Djokovic που προσπαθεί να παίξει με την αξιοπρέπεια της Αυστραλίας θα πρέπει να γυρίσει σπίτι του!»

Επρόκειτο φυσικά για μία εξαιρετικά εμφανή προσπάθεια επηρρεασμού του Δικαστή Anthony Kelly, μέσα από την άσκηση πίεσης μέσω των ΜΜΕ. Για κακή τους τύχη, ο έμπειρος Δικαστής δε φάνηκε να επηρρεάζεται από αυτό το ύπουλο σχέδιο.

Όταν ξεκίνησε η δίκη, οι δικηγόροι των δύο πλευρών συμφώνησαν με πρόταση της υπεράσπισης να προηγηθούν οι αγορεύσεις των κυβερνητικών! Αυτή ήταν μία περίτεχνη παγίδα της πλευράς υπεράσπισης του Djokovic, με την οποία άφησαν τους αλαζόνες δικηγόρους της κυβέρνησης να εκτεθούν.

Παρουσίασαν λοιπόν το δικό τους διάτρητο κατηγορητήριο περί της μη ισχύος της εξαίρεσης εμβολιασμού λόγω πρόσφατης νόσησης, ενώ στην πραγματικότητα, βάσει όσων είχαν απαιτήσει οι διοργανωτές του τουρνουά ίσχυε το αντίθετο. Αυτή η απαίτηση στηριζόταν σε τροποποίηση του νόμου που είχε γίνει δύο μήνες πριν με το σκεπτικό ότι αλλιώς θα κινδύνευε με ακύρωση το Australian Open επειδή ο κόσμος που θα πήγαινε στην εκδήλωση θα μπορούσε να συμμετάσχει με ένα απλό rapid test είτε εμβολιασμένος είτε ανεμβολίαστος είτε με βεβαίωση νόσησης

Ο Δικαστής Kelly, εξετάζοντας τα στοιχεία των δύο πλευρών, εξέθεσε τους δικηγόρους της κυβερνήσεως όταν ανέβηκε ξανά στην έδρα λέγοντάς τους επί λέξει:

«Πείτε μου κύριοι, τι ακριβώς ακόμη περιμένατε να δείτε από πλευράς εγγράφων του ενάγοντα (Djokovic) ; Ο άνθρωπος είναι πλήρης στοιχείων και βάδισε ακριβώς με την κείμενη νομοθεσία περί Covid»

Δέκα λεπτά αργότερα μετά το πρώτο σοκ, τους κάλεσε και τις δύο πλευρές για διαβουλεύσεις. Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων τόνισε στην κυβερνητική πλευρά ότι αν δεν προσκομιστούν περαιτέρω στοιχεία που να στηρίζουν επαρκώς το κυβερνητικό αφήγημα, θα εκδόσει απόφαση υπέρ του Djokovic. Το πρόβλημα γι’ αυτούς όμως ήταν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία. Η κατηγορία ήταν εξ αρχής σαθρή και στερείτο ερείσματος και βάσης.

Οι κυβερνητικοί δικηγόροι, άρχισαν μία θύελλα διαμαρτυριών η οποία δεν πέτυχε απολύτως τίποτε. Η πλευρά Djokovic είχε κερδίσει τη δίκη πανηγυρικά! Ο Δικαστής, ζήτησε την ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ του Σέρβου πρωταθλητή και τη συμμετοχή του στο Australia Open.

Οταν ο υπουργός υγείας Greg Hunt έμαθε για το αποτέλεσμα της δίκης, δεν μπορούσε να πιστέψει στ’ αυτιά του. Φρόντισε όμως «για την τιμή των όπλων» να μιλήσει στα ΜΜΕ κάνοντας μία ακόμα προσπάθεια να σώσει ό,τι μπορούσε να σωθεί, λέγοντας:

«Παρ όλα αυτά το υπουργείο μπορεί να του ακυρώσει τη βίζα επειδή ο κύριος Djokovic όλο αυτό το διάστημα επέλεξε ΣΤΑΣΗ ΑΠΡΕΠΗ ΚΑΙ ΑΣΕΒΗ απέναντι στις αρχές της Αυστραλιάς οι οποίες έκαναν τη…δουλειά τους.»

Υστερα από αυτό, διέταξε τον περιορισμό του Σέρβου πρωταθλητή, ώσπου να εκδοθεί απόφαση από το υπουργείο του.

Προφανώς, ο υπουργός μετανάστευσης Alex Hawke θεωρεί ότι η δουλειά των Αρχών είναι να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Rio Tinto και όχι τη νομοθεσία του κράτους…

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο όπου βρίσκεται περιορισμένος ο Nole, δείχνοντας τη συμπαράσταση και την αγάπη τους σ’ αυτόν και ταυτόχρονα το θυμό τους απέναντι στην κυβέρνηση τους οποίους «στολίζουν» με διάφορα «κοσμητικά επίθετα», όπως «γελοίοι», «κλόουν» κλπ.

Σε μία προσπάθεια να σώσει τα προσχήματα, ο βουλευτής John Alexander δήλωσε ότι θα ήταν άδικο να μην επιστρέψει ο Djokovic στο τουρνουά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για να εξευτελίσει η Αυστραλιανή Κυβέρνηση τον Novak Djokovic, τον είχε αρχικά θέσει υπό περιορισμό σε ένα αισχρό ξενοδοχείο πέμπτης κατηγορίας στη Μελβούρνη. Στο ίδιο ξενοδοχείο, διαμένουν λαθρομετανάστες οι οποίοι οδεύουν προς απέλαση. Το γεγονός αυτό, δεν πέρασε απαρατήρητο από το δικαστήριο, το οποίο το έλαβε σοβαρά υπ’ όψιν.

Τώρα, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας, καλείται να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα τα οποία κυμαίνονται από 500.000 έως 3.000.000 δολλάρια Αυστραλίας (317.000 – 1.900.000 €). Εκτός αυτού, καλείται να πληρώσει αποζημίωση στον Djokovic της οποίας το ύψος δεν έχει ακόμα καθοριστεί, αλλά και όλα τα έξοδα διαμονής του στην Αυστραλία, αφού πρώτα μεταφέρθηκε σε αξιοπρεπές ξενοδοχείο, όπως μεταδίδει το ABC.

Αξιο μνείας ωστόσο παραμένει το γεγονός ότι οι υπόλοιποι αθλητές που συμμετέχουν στο τουρνουά του Australia Open δεν έλαβαν ενεργά θέση στην υπόθεση Djokovic, καθώς από συμπαράσταση και μόνο για τον συναθλητή τους, κατά την εκτίμηση του ιστολογίου μας, θα έπρεπε να αρνηθούν να συμμετέχουν χωρίς το Σέρβο πρωταθλητή. Ισως βρήκαν την ευκαιρία που τους προσέφερε η απουσία του, ως μέσο κατάκτησης μίας καλύτερης θέσης. Παραμένει όμως τουλάχιστον ντροπιαστική η στάση τους. 

«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου