Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Δεν αρκούν μόνο τα καλά έργα - Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου ΚριμαίαςΜεταξύ των ανθρώπων που ζουν γύρω μας υπάρχουν και αυτοί που δεν πιστεύουν στον Θεό και όμως κάνουν πολλά καλά έργα.

Συχνά ακούω την έξης ερώτηση: «Αυτό δεν είναι αρκετό, δεν θα σωθούν αυτοί οι άνθρωποι με τα καλά τους έργα»; Πρέπει οπωσδήποτε να δώσω την απάντηση. 

Όχι, δεν θα σωθούν μόνο με τα καλά έργα. Γιατί δεν θά σωθούν; Γιατί έτσι είπε ό Κύριος και Θεός μας Ιησούς Χριστός, όταν «επηρώτησε… νομικός, πειράζων αυτόν και λέγων: «διδάσκαλε, ποια εντολή μεγάλη εν τω νόμω;» ό δέ Ιησούς έφη αυτώ: «αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εν όλη τη καρδία σου…, αύτη εστί πρώτη και μεγάλη εντολή, δευτέρα δε όμοια αύτη, αγαπήσεις τον πλησίον σου ώς σεαυτόν»» (Μτ. 22, 35-39). 

Αν η πίστη στον Θεό και η αγάπη προς Αυτόν είναι η πρώτη και η σπουδαιότερη εντολή του νόμου, αν η δεύτερη εντολή για την αγάπη προς τον πλησίον πηγάζει απ’ αυτή την πρώτη, και αν η αγάπη προς τον πλησίον παίρνει την δύναμη της από την αγάπη προς τον Θεό, τότε αυτό σημαίνει, ότι για να σωθεί κανείς πρέπει με όλη την καρδιά του να αγαπήσει τον Θεό, διότι αυτή είναι η πρώτη και η σπουδαιότερη εντολή του νόμου. 

Τι σημαίνει σωτηρία; Το να σωθεί κανείς σημαίνει να κληρονομήσει την αιώνια ζωή, να μπει στην Βασιλεία του Θεού και να γίνει κοινωνός αυτής της Βασιλείας! τι είναι η Βασιλεία του Θεού και τι είναι η αιώνια ζωή;

Ο Κύριος και Θεός μας Ιησούς Χριστός είπε στους Εβραίους έναν πολύ θαυμαστό λόγο, ότι όλοι πρέπει να τρώνε τον Επουράνιο ‘Άρτο και ότι ό Επουράνιος αυτός ‘Άρτος είναι η Σάρκα του, την οποία Αυτός δίνει για την σωτηρία του κόσμου και για να ζει ό κόσμος.
«Αμήν αμήν λέγω υμίν, εάν μη φάγητε την σάρκα του Υιού του ανθρώπου και πίητε αυτού το αίμα, ουκ έχετε ζωήν εν εαυτοίς» (Ίω. 6, 53). 

Ποια ζωή; την ζωή την αιώνια. Δεν θα έχετε την αιώνια ζωή, δεν θα γίνετε κοινωνοί της Βασιλείας του Θεού και δεν θα σωθεί η ψυχή σας. Μπορεί να υπάρχει κάτι πιο ξεκάθαρο απ’ αυτό τον λόγο; 

Αν δεν πιστεύουμε με όλη την καρδιά μας στον Θεό, αν δεν βαφτιζόμαστε, αν δεν κοινωνούμε του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, τότε η σωτηρία για μας δεν υπάρχει. 

Βλέπετε, μόνο τα καλά έργα δεν αρκούν για να σωθούμε! 

Ξέρουμε ότι και οι άπιστοι κάνουν καλά και δίκαια έργα. Και τότε δημιουργείται η ερώτηση: πώς να κρίνουμε τα καλά έργα που κάνουν οι άπιστοι, ποια είναι η άξια τους; 

Βέβαια, όλα τα καλά έργα που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι έχουν την άξια τους, η οποία είναι μεγάλη. 

Το δεχόμαστε αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των καλών έργων που κάνουν οι άπιστοι και αυτών που κάνουν οι άνθρωποι, οι οποίοι με όλη την καρδιά τους πιστεύουν στον Θεό. 

Ποια είναι η διαφορά; η διαφορά είναι η εξής: υπάρχει πλήθος ανθρώπων, πολύ δυνατών ανθρώπων, που θυσίασαν όλα, ακόμα και την ίδια τη ζωή τους, για χάρη του λαού τους. Υπήρχαν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι ακόμα και στη δική μας εποχή. Υπήρχαν λοιπόν πολλοί άνθρωποι που έδωσαν τη ζωή τους για το καλό του λαού τους και του δικού τους έθνους. 

Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που θυσιάζουν τη ζωή τους για χάρη της δικής τους τάξης. Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των καλών έργων;
Αυτή η αγάπη τους προς το λαό τους όσο καλή και να είναι, είναι η αγάπη μόνο προς το δικό τους λαό και ταυτόχρονα μ’ αυτή υπάρχει και μίσος προς τους ανθρώπους άλλων φυλών και τάξεων. Η αληθινή όμως και γνήσια αγάπη, η ευάρεστη στον Θεό δεν μπορεί να έχει μίσος, αυτή αγκαλιάζει τα πάντα, είναι καθολική. 

Χρειάζεται άσκηση, χρειάζεται κόπος, χρειάζεται να αναγκάζουμε τον εαυτό μας να κάνουμε το καλό. Πρέπει να αποστραφούμε το κακό, την οποιαδήποτε αδικία και να στραφούμε στην αλήθεια. 

Χρειάζεται αγώνας για να κάνουμε καλά έργα. Μόνο τότε, όταν, με μεγάλες και επίμονες προσπάθειες, καθαρίζουμε την καρδιά μας και έτσι προσελκύουμε τη χάρη του Θεού, τότε, όταν αυτή η χάρη ανάβει στην καρδιά μας την θεία αγάπη, την αγάπη προς όλους τους ανθρώπους, η οποία δεν μισεί κανέναν, μόνο τότε αυτή η αγάπη, μαζί με την πίστη, μας ανοίγει δρόμο προς την Βασιλεία του Θεού. 

Λοιπόν, δεν είναι αρκετά μόνο τα καλά έργα και δεν αρκεί μόνο η ηθική, χρειάζεται και η πίστη. 

Διότι μόνο η Θρησκεία, μόνο η Πίστη στον Θεό και η κοινωνία μαζί Του μας δίνει τη δύναμη να κάνουμε γνήσια καλά και ευάρεστα στον Θεό έργα. 

Αυτή την δύναμη δεν την δίνει η ηθική και μεγάλο λάθος κάνουν αυτοί που νομίζουν ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε την θρησκεία με κάποια ηθική διδασκαλία. 

Πρέπει η θεία χάρη να κατοικήσει στην καρδιά μας για να γίνει αυτή ναός του Παναγίου Πνεύματος. Αμήν. 

https://www.askitikon.eu/

Πηγή:  https://myorthodoxsite.blogspot.com/
«Πᾶνος»

10 σχόλια:

 1. Αν αρκούσαν τα καλά έργα, τότε δεν θα χρειαζόταν η Θυσία του Χριστού μας.

  Φυσικά ο Χριστός μπορούσε να μας σώσει, και χωρίς να ανέβει στον Σταυρό. Είναι Παντοδύναμος.

  Τότε ποιος είναι ο λόγος που Ανέβηκε πάνω στον Σταυρό;

  ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΊΞΕΙ, ΤΗΝ ΑΠΈΡΑΝΤΗ ΑΓΆΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΜΑΣ.

  Στα ξένα κράτη, θυσιάζεται ένας για να σώσει 5

  Στην Ελλάδα μας, θυσιάζονται 5 για να σώσουν έναν.

  Αυτή την Αγάπη μας δίδαξε ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός.
  Την αγάπη την καρδιακή, και όχι την ορθολογική.

  Αυτοί οι Ασκητές που εγκατέλειψαν τον κόσμο, και κλείστηκαν μέσα στις σπηλιές, γνώρισαν την Αγάπη που μας έχει ο Χριστός.
  Και τα μάτια τους δεν στεγνώνουνε ποτέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να εισαι σιγουρος,αγαπητε Χρηστο,
  πως σ'αυτα τα ματια των Ασκητων που περιγραφεις,συντομα θα "μεταμορφωθουν" τα ματια των περισσοτερων ελληνων μετα των δοκιμασιων που θα επιτρεψει ο
  ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ ΘΕΟΣ να μας συμβουν ωστε να συνετιστουμε και να βαλουμε μυαλο σαν λαος,πλανεμενος και αμυαλος που ειμαστε και να βρουμε παλι τον προορισμο μας και την θεση που μας αξιζει μεσα στην ιστορια και την πορεια μας σαν εθνος ηρωικο και δοξασμενο.

  ΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΔΟΞΑ,ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ.
  Στωμεν καλως.
  Ιωαννης


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα ἀδελφέ μου Ἰωάννη, εἶσαι καλά;

   Σύμφωνα μὲ τοὺς Πατέρες καὶ τὰ ὅσα ἔχουν γραφτεῖ, ὅλα ἔτσι μέλλει νὰ συμβοῦν!

   Διαγραφή
  2. Έτσι όπως τα λες είναι αγαπητέ Ιωάννη.

   Στο Άγιον Όρος οι Πατέρες λένε, πάρε τους πειρασμούς και ουδέν ο σωζόμενος.

   Δηλαδή αν φύγουν οι θλίψεις και οι δοκιμασίες, κανένας δεν πρόκειται να σωθεί.

   Ο αείμνηστος ιεροκήρυκας Παναγόπουλος, μιλούσε την γλώσσα της αληθείας
   Σε πολλούς φαινόταν πολύ σκληρή.

   Έλεγε όσο άνθρωπος είναι όρθιος και περπατάει,
   το μόνο που κοιτάει, είναι κάτω το χώμα, και την κοιλιά του.
   Μόνο όταν τον αρπάξει ο θεός από τα μαλλιά, και τον ρίξει στο κρεβάτι του πόνου. Τότε στρέφει τα μάτια του προς το ταβάνι, κι άμα κινδυνεύει κι η υγεία του, τότε τον πιάνουν και οι μεταφυσικές του ανησυχίες.
   Και αναρωτιέται μήπως υπάρχει κι άλλο πάτωμα, από πάνω μας, και τι γίνεται σε εκείνο το πάτωμα;

   Υ.Γ. αν θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί μου, στείλε ένα email σου στον Πάνο, έχει το τηλέφωνό μου.
   Και θα σου στείλει το τηλέφωνό μου στο email σου.

   Διαγραφή
 3. Χρειάζεται και ορθή πίστη!!!
  Δεν φτάνουν μόνο τα καλά έργα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας λέει:
   Ουδέν ωφελεί βίος ορθώς, δογμάτων διεστραμμένος.

   Διαγραφή
  2. Με δύο λάθη το έγραψες Χρήστο.

   Το σωστό είναι:
   "Ουδέν ωφελεί βίος ορθός, δογμάτων διεστραμμένων."

   Ευχαριστούμε όμως που μας το θύμισες, ακόμα και με λάθη.

   Σάββας

   Διαγραφή
 4. Αγαπητέ Σάββα, για την διόρθωση που μου έκανες,
  Θα αναφέρω κάτι που είπε ο μακαριστός πατήρ Αθανάσιος Μυτιληναίος.

  Στις ομιλίες που κάνω , λέω κάτι που ανέφερε ένας Προφήτης. Αλλά το συγκεκριμένο το είχε πει κάποιος άλλος Προφήτης.
  Εσείς δεν με διορθώνεται εκείνη τη στιγμή, αλλά όταν τελειώσει η ομιλία έρχεστε και μου το λέτε.
  Την επόμενη ημέρα εγώ κάνω την διόρθωση μου, και σας ευχαριστώ πάρα πολύ, γιατί με αυτό δείχνετε, ότι παρακολουθείται με προσοχή τα λεγόμενα μου.

  Οπότε και εγώ με τη σειρά μου σε ευχαριστώ, για την διόρθωση σου.

  Και με αφορμή αυτό, θα αναφέρω ακόμα, τον λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου : Ουδέν ωφελεί βίος ορθός, δογμάτων διεστραμένων.

  Το ανέφερα σε έναν αγωνιστή Χριστιανό Ορθόδοξο.

  Και μου απάντησε .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χρήστο 10:08 εντελώς άσχετο το περιστατικό που ανέφερες για την εκ των υστέρων διόρθωση του π. Μυτιληναίου, με την διόρθωση του σχολιαστού στο απόφθεγμα που έγραψες.

   Διαγραφή
 5. Δεν πήρε όλο το σχόλιο το προηγούμενο,

  Και το αντίστροφο

  ΑπάντησηΔιαγραφή