Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Ξεκινά η περίφραξη των νέων ΚΥΤ στα νησιά – Δήμαρχος Χίου: Η κυβέρνηση στήνει ένα σκηνικό πολέμου


Ξεκινούν άμεσα τα έργα για τη δημιουργία νέων κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στις εκτάσεις, που έχουν ήδη επιταχθεί, σε Χίο, Λέσβο και Σάμο. 

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η διενέργεια 3 διαγωνισμών με διαδικασία διαπραγμάτευσης για την υλοποίηση του έργου των προπαρασκευαστικών εργασιών περίφραξης και καθαρισμού των συγκεκριμένων εκτάσεων στα 3 νησιά του Βορείου Αιγαίου συνολικής εκτιμώμενης δαπάνης 3 εκατ ευρώ.

Ειδικότερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης απηύθυνε χθες το απόγευμα πρόσκληση σε τρεις κατασκευάστριες εταιρείες (ΤΕΡΝΑ Α.Ε, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ) προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης των παραπάνω διαγωνισμών υποβάλλοντας τις προσφορές τους μέχρι τις 12:00 της Δευτέρας καθώς μία ώρα αργότερα (13:00) θα πραγματοποιηθεί η αποσφράγισή τους με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. Η διάρκεια των συμβάσεων ορίζεται σε 2 μήνες από την υπογραφή τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα έγγραφα του υπουργείου Μετανάστευσης η προεκτιμώμενη συνολική δαπάνη για την υλοποίηση του έργου «Προπαρασκευαστικές εργασίες περίφραξης και καθαρισμού» των εκτάσεων αυτών και στα τρία νησιά φτάνει τις 2.995.044,20 ευρώ, γεγονός που προϊδεάζει ότι το τελικό κόστος κατασκευής των κλειστών κέντρων δεν θα είναι καθόλου μικρό.

Την ίδια ώρα οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά εξακολουθούν να «βρίσκονται στα κάγκελα», αντιδρώντας και στο περιεχόμενο των κυβερνητικών σχεδίων για κλειστά κέντρα, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται αυτά να επιβληθούν.

Ο δήμαρχος της Χίου

Στην εκπομπή ΜΕGA Σαββατοκύριακο μίλησε το πρωί του Σαββάτου (22/2) ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Καρμαντζής, για τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού στα νησιά του Αιγαίου.

Οι κάτοικοι του νησιού της Χίου ζουν εδώ και έξι χρόνια μια απίστευτη κατάσταση, σύμφωνα με τον δήμαρχο, καθώς όλα έχουν ανατραπεί και μέρα με τη μέρα γίνονται ακόμα δυσκολότερα. Η αβεβαιότητα πλέον πρωταγωνιστεί, ενώ το αίσθημα ασφάλειας έχει χαθεί.

«Η κυβέρνηση στήνει ένα σκηνικό πολέμου», δήλωσε ο κ. Καρμαντζής για τα κυβερνητικά σχέδια στα νησιά του Αιγαίου και έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «πρέπει να βάλουν μυαλό» και πως «ο κόσμος των νησιών δεν έχει εμπιστοσύνη στην παρούσα κυβέρνηση».

Συνολικά η κοινωνία της Χίου είναι ξεσηκωμένη και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αποφασισμένη «να σταθεί στην πρώτη γραμμή με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

«Θα μας βρουν απέναντι, είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε όλη αυτή την κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά και έκανε έκκληση προς το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό για «επανασχεδιασμό εδώ και τώρα».

Η πρόταση για τα Τοκμάκια

O Κώστας Μουτζούρης επιβεβαίωσε ότι υπήρξε υπήρξε πρόταση στην κυβέρνηση για μεταφορά προσφύγων στα Τοκμάκια, ένα σύμπλεγμα νησίδων στη Λέσβο.

Μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, επεσήμανε ότι «υπάρχει άποψη που κατατέθηκε στην κυβέρνηση για να μεταφερθούν πρόσφυγες στα Τοκμάκια της Λέσβου. Όμως δεν έγινε από τοπικούς άρχοντες».

«Έχει και θετικά και αρνητικά η πρόταση αυτή» συμπλήρωσε, αλλά διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν θα την πρότεινε ποτέ.

Ακόμα, ο κ. Μουτζούρης ανέφερε πως «δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε και να συζητήσουμε με την κυβέρνηση», ενώ υποστήριξε ότι αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, αποφεύγει τις επικοινωνίες μαζί του τις τελευταίες μέρες.

Τι ανέφερε για τις νέες δομές

Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να εκκινήσουν τα έργα κατασκευής δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα νησιά από την ερχόμενη Δευτέρα, ο περιφερειάρχης σημείωσε «ότι δεν είναι δυνατό να μπουν μπουλντόζες, οι κάτοικοι της περιοχής είναι ξεσηκωμένοι».

«Ένα τόσο μεγάλο θέμα όπως το προσφυγικό, δεν μπορεί να λυθεί με ΜΑΤ και Αστυνομία. Εάν δεν το αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία, δεν μπορεί να λυθεί» κατέληξε.


Πηγή: Politis Online

ΑΒΕΡΩΦ

Πηγή: http://koukfamily.blogspot.com/
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου