Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Να χαίρεστε ως να είστε κοινωνοί στα παθήματα του Χριστού.

ἀλλὰ καθὸ κοινωνεῖτε τοῖς τοῦ Χριστοῦ παθήμασι, χαίρετε, ἵνα καὶ ἐν τῇ ἀποκαλύψει τῆς δόξης αὐτοῦ χαρῆτε ἀγαλλιώμενοι. Α Πε. 4,13

Αυτό είναι μία κορωνίς και μία σφραγίδα των πειρασμών που έρχονται. Την ώρα που έρχονται οι πειρασμοί να στραφείτε στον Χριστό και ακόμη κάτι περισσότερο... Είναι μία ευκαιρία να γίνουμε κοινωνοί των παθημάτων του Χριστού. Είναι σαν να συμμετέχουμε στο πάθος Του. Είναι πολύ μεγάλο πράγμα να συμμετέχεις στο πάθος του Χριστού, είναι αγιαστικό. Οποιοσδήποτε πειρασμός να λογιστεί ως συμμετοχή στο πάθος του Χριστού.

Προσέξτε όμως, να το προσδιορίσω. Ο Χριστός γιατί έπαθε; Υπέρ ημών.

Τι σημαίνει η συμμετοχή στο πάθος του Χριστού; Ότι την ώρα που σηκώνουμε έναν πειρασμό αγαλλιώμενοι, γινόμαστε κάποιοι πυρήνες στη ζωή του κόσμου, όπου διαλύονται αυτές οι προσβολές, γινόμαστε δηλαδή ευεργέτες του κόσμου.


Αν δοθούν απαντήσεις από πολλά πρόσωπα στις προσβολές των πειρασμών και ο κάθε πειρασμός πάει τον χριστιανό στον Χριστό κοντά και επειδή αυτός μετέχει στα παθήματα του Χριστού, σημαίνει ότι αυτό που κάνει δεν το κάνει απλώς για αυτόν, το κάνει για τον κόσμο γύρω του.

Ένας δηλαδή που αντιμετωπίζει με την αγαλλίαση αυτή τον πειρασμό, γίνεται ευεργέτης των γύρω [του] ανθρώπων. Γιατί ακριβώς σε αυτόν τον τόπο υπάρχει ένας άνθρωπος που μετέχει σε αυτά τα πράγματα, όπως ο Χριστός την ώρα που πάθαινε. 
Αυτό φαίνεται που είναι μυστικό πράγμα...είναι πολύ σπουδαίο. Και ευεργετεί τον τόπο του με την έννοια ότι αυτός αφήνει πολλή χάρη του Θεού να ξεχυθεί στον χώρο του γύρω. Και αυτή η χάρις του Θεού που χύνεται σε όλη την περιοχή γύρω ευλογεί τους ανθρώπους που είναι γύρω του. 
Δηλαδή αν θέλετε να ευεργετήσετε τους ανθρώπους που είναι γύρω σας, όχι απλώς δε θα γκρινιάζετε για τους πειρασμούς, όχι απλώς θα στρέφεστε στον Χριστό, αλλά θα σηκώνετε τους πειρασμούς, ξέροντας ότι αυτό θα δώσει μια ευκαιρία οι άνθρωποι γύρω σας να αναπαυτούν, να γίνετε δηλαδή κοινωνοί των άλλων. Αυτό είναι η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορείτε να κάνετε.

Αν οτιδήποτε πάθετε, το πάθετε χωρίς οποιαδήποτε αμφιβολία και διχασμό νοός και αν μάλιστα πείτε ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ, αν μέσα από αυτόν τον τρόπο θελήσει ο Χριστός να κάνω κάτι για τον κόσμο, ενώ μέχρι τώρα δεν έκανα τίποτα, γίνεστε ευεργέτες. Καταλάβετέ το. Και να χαρείτε γι'αυτό, για να χαρείτε και όταν αποκαλυφθεί η δόξα του Θεού....

Ο πόνος και ο πειρασμός είναι ευκαιρία να αποκαλυφθεί πάνω μας η δόξα του Θεού. Γι'αυτό είμαι σίγουρος: η δόξα Του σίγουρα θα μου αποκαλυφθεί στη δύσκολη στιγμή και μέσα από τους πειρασμούς, μέσα από τις δυσκολίες. Γι'αυτό αντί να επιζητώ να δω τον Χριστό και να δω θαύματα και οράματα, προτιμώ να αντιμετωπίζω πειρασμούς.

π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος

Πηγή:https://wra9.blogspot.com/
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου