Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Κωνσταντίνος Ελευθερίου : Τεχνητή Νοημοσύνη και Ατζέντα 2030: Μέρος 4


Το Α μέρος ΕΔΩ, Β μέρος ΕΔΩ και το Γ μέρος ΕΔΩ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ελευθερίου 

Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε το πως η τεχνητή νοημοσύνη χειραγωγεί την απονομή δικαιοσύνης και τις συνέπειες που θα έχει αυτό καθώς οδεύουμε προς την ολοκλήρωση της Ατζέντας 2030.  Σειρά έχει τώρα να δούμε πώς η τεχνητή νοημοσύνη ήδη επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και νοηματοδοτούμε την πραγματικότητα μέσω της κατασκευής και προώθησης πολιτικών και ιδεολογικών αφηγημάτων που εξυπηρετούν την Ατζέντα 2030.

Δεν είναι είδηση, είναι αλγόριθμος

Κάτι το οποίο δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι είναι ο βαθμός στον οποίο αυτοματοποιημένα προγράμματα ήδη επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και ερμηνεύουμε τον κόσμο γύρω μας. Αυτό το καταφέρνουν μέσω των αλγορίθμων που καθορίζουν τις ειδήσεις που θα προταθούν στον καθένα από εμάς όταν μπαίνουμε στις κυρίαρχες ιστοσελίδες και εφαρμογές ενημέρωσης.

Μερικά παραδείγματα αυτών είναι η εφαρμογή ενημέρωσης της Google η οποία περιέχεται σε κάθε κινητό Android, η αντίστοιχη εφαρμογή της Microsoft που περιέχεται στα Windows αλλά και σελίδες/εφαρμογές όπως το Facebook, Youtube, ΤikTok, Instagram, κτλ. που αντί να εκδίδουν οι ίδιες επίσημα κάποιο περιεχόμενο, χρησιμοποιούν το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες τους σε αυτές. 

Όλες αυτές οι σελίδες και εφαρμογές παρά τις διαφορές τους, έχουν κοινό το γεγονός πως χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένους αλγόριθμους προκειμένου να παρουσιάσουν σε κάθε χρήστη ειδήσεις/ενημερωτικό υλικό. Το ζήτημα τώρα εγείρεται όσον αφορά τη ποιότητα του υλικού που όλα αυτά τα μίντια προωθούν προκειμένου να “ενημερώσουν” τους χρήστες τους για την επικαιρότητα. Οι αλγόριθμοι αυτοί λειτουργούν με σκοπό να αποκρύψουν ειδήσεις που δεν εξυπηρετούν την καθεστηκυία τάξη, ενώ προωθούν ειδήσεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα πολιτικά αφηγήματα. Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσα βίντεο με δηλώσεις τηλε-μαϊντανών σας πρότεινε το Youtube τα τελευταία χρόνια προκειμένου να ενισχύσει το αφήγημα πως ο Covid είναι ένας σούπερ δολοφόνος που θα αφανίσει την ανθρωπότητα. Μετά σκεφτείτε πόσες φορές το Youtube, Facebook, κτλ. σας πρότειναν ειδήσεις και ενημερωτικό υλικό από άτομα όπως ο Δρ. Σουχαρίτ Μπάγκντι που έλεγαν το αντίθετο.

Έχοντας όλα αυτά στον νου, μπορείτε να καταλάβετε πως δεν είναι υπερβολή να δηλώσουμε πως ήδη ζούμε σε ένα κόσμο και μια πραγματικότητα που ελέγχεται από μηχανές. Αυτοματοποιημένα συστήματα είναι σε θέση να αλλοιώσουν τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο δισεκατομμύρια άνθρωποι, μέσω της χειραγώγησης των ειδήσεων και της ενημέρωσης που τους “ταΐζουν” σε καθημερινή βάση. Τούτων δοθέντων, πάμε τώρα να δούμε το πως αυτή η δυστοπική κατάσταση μέλλεται να γίνει δυστοπικότερη μέσω της νεο-εκκολαφθείσας τεχνητής νοημοσύνης.

Έτοιμες Απαντήσεις

Η πολυαγαπημένη μας Microsoft σε συνεργασία με την OpenAi (τη μαμά του ChatGPT)  μόλις έκανε διαθέσιμη τη καινούργια εκδοχή της μηχανής αναζήτησής Bing η οποία αντί για αυτοματοποιημένους αλγόριθμους χρησιμοποιεί πλέον τεχνητή νοημοσύνη, ισχυρότερη από αυτή του ChatGPT. Στόχος της είναι να “απαλλάξει” τους χρήστες της από την αναζήτηση απαντήσεων από σελίδα σε σελίδα και να είναι σε θέση να τους δώσει έτοιμες απαντήσεις στα ερωτήματά τους. 

Σε ένα περιβάλλον ενημέρωσης που κυριαρχείται από καθεστωτική παραπληροφόρηση και λογοκρισία είναι εμφανές το πως τέτοιες τεχνολογίες μπορούν να αξιοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Ατζέντας 2030. Αυτή η τεχνητή νοημοσύνη δε θα κάνει τίποτε άλλο από το να “ταΐζει” τον κόσμο έτοιμες απαντήσεις, ειδήσεις και αφηγήματα (όπως αυτά για τα εμβόλια mRNA και τον πόλεμο στην Ουκρανία) που στόχο έχουν να δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα για την πραγματικότητα. Συνάμα, το ενημερωτικό υλικό που θα προωθεί θα στοχεύει στο να δικαιολογήσει πολιτικές όπως αυτή του Great Reset, οι οποίες δε θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν αλλιώς, ενώ κάθε αντίλογος θα εξαφανίζεται.

Στο δια ταύτα

Όπως είδαμε, τελικός στόχος της εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης είναι η μετατροπή του ανθρώπου σε ένα παθητικό δέκτη που ενστερνίζεται άκριτα ό,τι του πει αυτός ο νέος ψηφιακός “θεός” και οι ελίτ που τον χειρίζονται. Κεντρικό βήμα για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι να ελέγξουν το πως αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα προκειμένου να μας κάνουν να αποδεχτούμε τις λύσεις που προτείνουν για τα “προβλήματα” που υποτίθεται πως αντιμετωπίζουμε. Στο επόμενο άρθρο θα δούμε την αποκορύφωση αυτής της διαδικασίας η οποία είναι η χρήση φορητών συσκευών και τεχνητής νοημοσύνης για τη παρακολούθηση και τον έλεγχο της σκέψης του νέου ανθρώπου, όπως τον ονειρεύεται η Ατζέντα 2030. 

Σας ευχαριστώ που διαβάσατε το άρθρο μου. Θα χαρώ να ακούσω και τα δικά σας σχόλια πάνω στο θέμα στη σελίδα μου στο Facebook ( https://www.facebook.com/profile.php?id=100088787553150 ). Εις το επανιδείν. 

Ελευθερίου Κωνσταντίνος 

Πολιτικός Επιστήμονας, Διαπραγματευτής, Ερευνητής 

Ακολουθήστε με: 

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100088787553150 

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/kostaselef/

πηγή:  https://focusfm.gr/ 
«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου