Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Ελευθέριος Ανδρώνης: Αστυνομική βία: Ο λαός ζητά δικαίωση για τα Τέμπη και η κυβέρνηση απαντά με άγρια καταστολή και παρακράτος

 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να καταπνίξει τη λαϊκή οργή με απροκάλυπτη αστυνομική βία - Τραμπουκίζουν τον κόσμο και δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα
 
 
 
Κυβέρνηση – Αστυνομική βία: Απρόκλητη αστυνομική βία υπήρχε ανέκαθεν, σε πορείες. Επαγγελματίες μπαχαλάκηδες του παρακράτους υπήρχαν πάντοτε, επίσης. Αυτό που δεν υπήρχε πάντοτε είναι αυτή η παντελής έλλειψη τσίπας, που υπάρχει σήμερα. Κάποτε δίνονταν κάποιες εξηγήσεις, έστω για τα προσχήματα. Υπήρχε μια επίφαση συνταγματικότητας και μια διάθεση να δικαιολογηθούν για τα έκτροπα τους. Σήμερα δεν τους ενδιαφέρει να δώσουν την παραμικρή εξήγηση.

Οι πραιτωριανοί του Μητσοτάκη χτυπάνε στο ψαχνό. Απροκάλυπτα. Δεν έχει καμία σημασία αν διαδηλώνεις ειρηνικά, αν δεν προκαλείς, αν ο λόγος που διαμαρτύρεσαι είναι ιερός και έχει να κάνει με (τουλάχιστον) 57 ψυχές που έφυγαν άδικα, αν μάχεσαι για το μέλλον της πατρίδας σου, αν διεκδικείς το μέλλον των παιδιών σου.

Δεν έχει σημασία αν είσαι νέος που ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη απέναντι σε ένα κράτος – δολοφόνο, ή γέρος με προβλήματα υγείας, ή μάνα που κατέβηκε στην πορεία με το παιδί της. Η βία και η βαρβαρότητα είναι οριζόντια προς όλους. Οι ζωές όλων τραμπουκίζονται αδιακρίτως.

Και χίλιες φωτογραφίες με κουκουλοφόρους που στέκονται παρεούλα με τα ΜΑΤ να αναδειχθούν, και εκατοντάδες βίντεο με αστυνομικούς να επιτίθενται στα καλά καθούμενα στα συγκεντρωμένα πλήθη να κυκλοφορήσουν, δεν τους ενδιαφέρει πλέον να απολογηθούν για τίποτε από αυτά. Δεν γίνεται να μας το κάνουν πιο σαφές, απ’ όσο ήδη έχει γίνει.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δημιουργήθηκε αυτό το αστυνομοκρατούμενο κράτος, για να επιτυγχάνεται η άγρια καταστολή των πολιτών, οποτεδήποτε και αν ο δρόμος βροντοφωνάζει κάποιο σύνθημα που συγκρούεται με το κυβερνητικό αφήγημα. Η αστυνομία με γοργούς ρυθμούς μετατρέπεται σε ιδιωτικό στρατό, αντί να καταπολεμά την εγκληματικότητα και να διαφυλάττει τους νόμους του Συντάγματος.

Η φωνή εκείνων των αστυνομικών που ταυτίζονται με το λαϊκό αίτημα και στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα, καταπνίγεται από το ίδιο το σύστημα που προτιμά να μεταχειρίζεται ως αιχμή του δόρατος, τους ένστολους τραμπούκους με τις ασπίδες και τους κουκουλοφόρους που μεσούσης της «βάρδιας», κάνουν διάλειμμα για κολατσιό και τσιγάρο.

Τα ΜΑΤ επιτίθενται απρόκλητα σε φιλήσυχους διαδηλωτές, χωρίς καμία αφορμή, δημιουργούν το πρόβλημα από το πουθενά, για να φέρουν έπειτα και τη «λύση» των χημικών. Το έχουμε δει πολλές φορές, το είδαμε και τώρα να συμβαίνει σε όλο του το «μεγαλείο», στις διαδηλώσεις για τα Τέμπη.

Οι «γνωστοί – άγνωστοι» κινδυνεύουν πλέον να μείνουν άνεργοι, αφού τα ΜΑΤ παίρνουν εντολές να διαλύουν ειρηνικές συγκεντρώσεις και το κάνουν απροκάλυπτα, χωρίς να κρυφτούν από τις κάμερες, γιατί ο δημόσιος χώρος -πλέον – δεν ανήκει στον κάθε πολίτη (αυτό παγιώθηκε στην περίοδο της πανδημίας), αλλά ανήκει στην απολυταρχική κυβέρνηση και σε αυτόν που βαστάει το γκλομπ.

Στο περιστατικό με τον γερανό της ΕΛΑΣ που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, το όχημα αναπτύσσει ταχύτητα, κάνει έναν πολύ επικίνδυνο ελιγμό ανάμεσα σε συγκεντρωμένο πλήθος και πέφτει με επιτηδευμένη φόρα πάνω σε κάδους που παρασύρουν στη μέση του δρόμου κάποιοι μπαχαλάκηδες, οι οποίοι επιδίωκαν να ακινητοποιήσουν τον γερανό. Ο ένας από αυτούς που έσπρωχναν τους κάδους, εκσφενδονίζεται στην άκρη του δρόμου και γενικώς, από θαύμα δεν είχαμε νεκρούς ή τραυματίες.

Ένας γερανός της αστυνομίας μπορεί να κάνει «ροντέο» σε έναν δρόμο γεμάτο ανθρώπους για να πετύχει όποιον πάρει ο Χάρος, Ματατζήδες μπορούν να συμπεριφέρονται σαν ψυχασθενείς μπράβοι του πεζοδρομίου που σπάνε παρκαρισμένα οχήματα ή χτυπάνε ανθρώπους που δεν κάνουν τίποτα, άλλα όλα αυτά είναι «μεμονωμένα περιστατικά» και η Δικαιοσύνη δεν εντοπίζει τίποτα που να δικαιολογεί την παρέμβαση της. Το πολύ – πολύ να χρησιμοποιηθεί και πάλι το παραμύθι μιας υποτιθέμενης ΕΔΕ, όπως έχει γίνει άπειρες φορές ως τώρα.

Και όλα αυτά, για να προστατευτεί η εικόνα ενός πρωθυπουργού περιορισμένης αντίληψης, που προσπαθεί να πείσει έναν ολόκληρο λαό πως «δεν ήξερε» τίποτα για τις παθογένειες αυτού του κράτους. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση επιδιώκει να φανεί αυτή η εικόνα απροκάλυπτης βίας, ώστε να κλειστεί ο κόσμος στο σπίτι και να σταματήσει τις διαδηλώσεις, που τόσο «ενοχλούν».

Η προστασία, η ασφάλεια και εν τέλει η ίδια η ζωή των πολιτών αξίζει για τους πραιτωριανούς της κυβέρνησης, όσο άξιζε και η ζωή των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στα Τέμπη. Ένα τίποτα δηλαδή, μπροστά στο κέρδος ή την προστασία της κυβερνητικής βιτρίνας. Είναι νομοτελειακά σίγουρο πως αν συνεχιστεί αυτή η αστυνομική ασυδοσία και αυθαιρεσία, θα θρηνήσουμε θύματα, και μάλιστα σύντομα…

 

 
 
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου